Versnelde uitrol landelijke drugsstoffentest: politie kan binnenkort vaker overgaan tot arrestaties
Bron: DvhN, Door: Pepijn van den Brink • 21 december 2023
De politie kan vanaf komend voorjaar vaker drugs en grondstoffen daarvoor in beslag nemen, en overgaan tot arrestatie van verdachten. Een nieuwe ’stoffentest’ wordt na een succesvolle proef in Zeeland en West-Brabant binnenkort landelijk uitgerold. Dat meldt demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz (VVD).
Op dit moment is het ’overgrote deel’ van de agenten ’niet in staat’ onderscheid te maken tussen strafbare en niet strafbare stoffen, zo schrijft de politie in een impactanalyse. „Zij handelen nu op basis van vermoedens van een strafbaar feit, gebaseerd op feiten en omstandigheden.” Dit biedt niet altijd voldoende grond om over te gaan tot nader onderzoek, aanhouding en inbeslagname.
Designerdrugs
Politiekorps Zeeland en West-Brabant nam bij wijze van proef testapparatuur in gebruik waarmee agenten – bij kleine en middelgrote partijen – ter plekke kunnen testen of sprake is van verboden middelen. Met die zogenoemde ’indicatieve stoffentest’ kunnen ook Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) worden aangetoond. Deze stoffen worden gebruikt voor zogenoemde ’designerdrugs’, die eenzelfde effect hebben als harddrugs als xtc, cocaïne of amfetamine. En soms zelfs sterker dan dat.
De stoffentest door eerstelijns agenten leidt ertoe dat ’significant vaker’ stoffen in beslag worden genomen dan in andere eenheden, blijkt uit analyse van de politie. Waar de stoffentest nog niet in gebruik is (de rest van Nederland dus), volgt nu na doorzoeking géén inbeslagname, wanneer blijkt dat het om NPS’en gaat. Een en ander wordt dan hooguit ’bestuurlijk afgehandeld’ – bijvoorbeeld als sprake is van overtreding van milieuwetgeving.
’Drempelverlaging om tot aanhouding over te gaan’
Tijdens een debat over de aanpak van NPS’en – door hele stofgroepen illegaal te maken – noemde Yesilgöz de proef met de stoffentest ’een werkwijze die effectief is gebleken’. „Daarom hebben we vanuit Justitie en Veiligheid recent geld beschikbaar gesteld voor een versnelde uitrol over de andere eenheden.” Inmiddels zijn 250 testapparaten besteld, die tussen nu en eind februari worden geleverd. Ook worden agenten opgeleid om met die apparatuur te gaan werken. „Mooi nieuws, vond ik zelf”, zegt Yesilgöz.
Het in gebruik nemen van testapparatuur door agenten zorgt voor een ’drempelverlaging om tot aanhouding of inbeslagname over te gaan’, stelt de politie verder. „Het aantal keren dat kan worden doorgepakt nadat de stof getest is, zal dan immers groeien.” Zeker als meer stoffen straks verboden zijn.
De indicatieve stoffentest kan ook worden gebruikt op het team dat post controleert, omdat veel designerdrugs online worden gekocht en per post bij mensen thuis worden bezorgd.