Onderzoek: Medicinale cannabis zet deze kankercellen aan tot zelfvernietiging
Een geconcentreerd cannabisextract blijkt een gevaarlijke vorm van kanker te kunnen doden.
Bron: wibnet.nl
GEPUBLICEERD OP 16.02.24 DOOR SIMON CLEMMENSEN
Mensen gebruiken cannabis al duizenden jaren als medicijn, maar slechts enkele landen hebben medicinale cannabis gelegaliseerd.
Hier wordt het middel vooral gebruikt om chronische pijn te verlichten, misselijkheid te verminderen bij met name kankerpatiënten en de eetlust te stimuleren.
Nu toont onderzoek aan dat cannabis ook nuttig kan zijn bij de daadwerkelijke behandeling van een specifieke vorm van kanker.
Onderzoekers van Charles Darwin University toonden aan dat cannabis de potentie heeft om de gevaarlijkste vorm van huidkanker kan doden: melanoom.
De resultaten zijn nog niet getest op mensen of dieren, wat uiteindelijk natuurlijk het doel is van de potentiële behandeling.
Cannabis manipuleert cellen
De Australische wetenschappers wilden het cannabisextract PHEC-66 onderzoeken, waarvan in eerdere, kleinere studies is aangetoond dat het de verspreiding van kankercellen kan vertragen.\
Cannabisextract omvat elke geconcentreerde substantie gemaakt van de cannabisplant. Een voorbeeld is cannabisolie.
De onderzoekers ontdekten dat PHEC-66 niet alleen remmend werkte op de uitzaaiing van kankercellen van de moedervlek naar de rest van het lichaam.
De stof zorgde er zelfs voor dat de cellen zichzelf vernietigden.
Het extract bindt zich aan receptoren op de kankercellen, waardoor deze zich niet meer vermenigvuldigen en gedwongen worden zichzelf te doden – een fenomeen dat apoptose wordt genoemd.
Apoptose of celdood is essentieel om weefsel in meercellige organismen gezond te houden. Het proces verwijdert ongewenste cellen zonder het omringende weefsel te beschadigen.
‘De schade aan de kankercel zorgt ervoor dat deze zich niet meer deelt, maar overgaat tot apoptose. Als we weten hoe de cannabisextracten op kankercellen reageren, vooral wat betreft celdood, kunnen we de behandeling zo verfijnen dat die specifieker, responsiever en effectiever is,’ zei professor Nazim Nassar, die onderzoek doet naar de biologie van kankercellen aan Charles Darwin University, in een persbericht.
De auteurs van de studie willen nu toestemming aanvragen voor dierproeven, in de hoop dat de behandeling ook de kankercellen in een moedervlek zal afremmen en vernietigen.
Als de resultaten kunnen worden gerepliceerd bij levende dieren en vervolgens bij mensen, kan het onderzoek uiteindelijk bijdragen aan de behandeling van een vorm van kanker die momenteel moeilijk te bestrijden is.
Melanoom vormt ongeveer 6 procent van alle huidkankers, maar is de oorzaak van meer dan 80 procent van de sterfgevallen onder huidkankerpatiënten.
Dit komt doordat melanoom zich extreem snel verspreidt en niet goed reageert op traditionele behandelingen.