Arie proeft de nieuwe staatswiet in Groningen. ‘Behoorlijk sterk en lekker goedkoop’
Bron: DvhN, door: Matthijs Sorgdrager • 23 juni 2024
De nieuwe, legale wiet verkoopt goed, zeggen verschillende Groningse coffeeshophouders. Het spul is snel uitverkocht omdat iedereen het wil uitproberen. Ook klanten zijn tevreden.
Groningen is een van de tien gemeenten die meedoet aan de wietproef. Sinds maandag verkopen coffeeshops in de stad naast de ‘gewone’ wiet ook wiet die legaal geteeld is door kwekers. Coffeeshops Retro en Metamorfose waren al vlot door hun weekvoorraad heen. „Mensen zien iets nieuws en willen het gewoon uitproberen”, zegt een medewerker van Retro aan het Boterdiep.
„Zet mijn naam alsjeblieft niet in de krant”, zegt hij er nog bij. De wiet mag dan legaal zijn, rokers en verkopers blijven op hun hoede.
Gram staatshaze
Arie uit Groningen wilde het ook wel eens proberen. Hij zit op het terras van coffeeshop Metamorfose in de Oude Boteringestraat. Vrijdag kocht hij een gram ‘haze’. Voor staatswiet gelden dezelfde regels als voor sigaretten: het mag er niet al te aantrekkelijk uitzien. Daarom kreeg hij de stuff in een ondoorzichtig oranje zakje.
Dat beviel goed. Ten eerste de prijs-kwaliteitverhouding: „Een gram kostte acht euro. Dat is niet duur. Normaal gesproken zit je wel op twaalf euro”, vertelt hij op het terras van de shop. „Bovendien zit er ook nog eens twintig procent THC in. Dat is prima hoor”, gaat hij verder.
En het slaat ook nog eens minder hard op zijn keel. „Normaal gesproken krijg ik enorme kriebelhoest als ik wiet rook”, vertelt hij. „Vraag me niet hoe het kan, maar daar had ik bij deze geen last van.”
Legale wietkweek
Bovendien, denkt hij, kan het wel eens voor minder criminaliteit zorgen. „En dat is altijd goed natuurlijk.”
De proef moet een eind maken aan de Nederlandse gedoogpraktijk. Klanten mogen hasj en wiet kopen, maar alles daarvoor is strikt genomen illegaal. De wiet mag niet ingekocht worden en het mag ook zeker niet gekweekt worden. De politie valt regelmatig zolderkamers binnen waar beunhazen illegaal stroom aftappen voor hun plantjes. Dit leidt tot gevaarlijke situaties. Gelegaliseerde teelt haalt de criminelen de wind uit de zeilen. Daarom mogen tien telers de wiet legaal telen.
‘Niet erg sterk’
Terug naar de Metamorfose. Een tafeltje verderop zitten Mahmoud (26) en Arjen (28). Mahmoud wilde het ook wel eens proberen en kocht vrijdag voor vier euro een voorgedraaide joint bij de Vliegende Hollander. Ook deze kwam in een onaantrekkelijke verpakking.
De Vliegende Hollander koopt in bij een andere teler dan de Metamorfose. Het viel Mahmoud tegen. „Het was niet erg sterk.” Arjen is er nog niet aan begonnen. „Ik wilde het net kopen, maar ze waren al uitverkocht.”
„We krijgen veel verschillende reacties”, zegt de medewerker van de Retro. Grote hardloper bij hun? „De Zwirlz is erg populair.”